(placeholder)

Soldaten og barnet

en juleproduksjon om død, kjærlighet og håp

Soldaten og barnet er en jule-CD der to kunstarter møter hverandre. Gaute Heivolls novelle ”Den tyske soldaten” er utgangspunktet for prosjektet. Jon Kleveland har samlet elleve julesanger som hver på sin måte skaper tablåer i Heivolls historie.

Handlingen utspiller seg en førjulskveld under andre verdenskrig der tyske soldater gjennomfører en razzia i bygda Finsland i Vest-Agder.  Et lite, nyfødt barn blir sentrum i en dramatisk hendelse om liv og død – om kjærlighet og håp.


Sangene fremføres av Anita Berge Heivoll og Bjøro Hildebrandt. Musikerne på CDen er: Runar Nørsett på piano, Jan Mathiasson på bass, Pål Svendsberget og Lars Lunde på fiolin. Kjell Åge Stoveland spiller bratsj, Jasper Havelaar er albumets cellist, mens Kristiansand Studiokor gir innspillingen den lille ekstra ”julestemningen”


Novellen ”Den tyske soldaten” er trykket i CDens cover. Musikken er en blanding av nye og gamle julesanger i nye arrangementer. På CDen finner du også Gaute Heivoll og Håkon Berges salme ”Du som lar meg stille vokse”.  Denne salmen var forøvrig bestillingsverk til De internasjonale kirkefestspill i 2011, da Jon Kleveland var administrerende leder for festspillene.På CDen presenteres også nyskrevne julesanger. Jon Kleveland har skrevet ny musikk til et gammelt juledikt fra de indre bygder i Agder, ”Jesus Kristi ble født i stall”. Han presenterer også en nyskrevet melodi til Gabriel Scotts juledikt ”En liten juleengel”. Det er Paul Sveinall som har vært kilde til disse gamle kildene. Han formidlet også en gammel julefolkesang fra bygda Laudal i Vest-Agder: ”Juleklokken”.


Avisen Vårt Land skrev om CDen:

Soldaten og barnet er vare og finstemte tablåer til en tankevekkende novelle av Gaute Heivoll. Jon Kleveland har valgt ut ti sanger som både hver for seg og sammen setter Heivolls novelle ”Soldaten og barnet” i et lys som får den til å gløde enda mer enn når den bare leses.

… Lengre fra ”Bjelleklang” og ”Rudolf er rød på nesen” er det vanskelig å komme.


Prosjektet ”Soldaten og barnet” ble presentert på tre utsolgte julekonserten i Finsland kirke julen 2015.


Musikken er innspilt i Sanden Studio med Roald Råsberg som teknikker.

Jon Kleveland er innspillingens arrangør og produsent.


Stream innspillingen her

Last ned innspillingen her

Bestill CDen her: post@musikkent.no


Lengre fra ”Bjelleklang” og ”Rudolf er rød på nesen” er det vanskelig å komme.

Vårt Land

Anita Berge Heivoll

Foto: Anne Lise Riseng

Bjøro Hildebrandt

Foto: Anne Lise Riseng

Foran f.v: Bjøro Hildebrandt, Jon Kleveland, Anita Berge Heivoll og Gaute Heivoll

Bak f.v: Runar Nørsett, Espen Grundetjern, Pål Svendsberget, Lars Lunde og Kjell Åge Stoveland

Foto: Anne Lise Riseng